top of page
Search

Mariánské Lázně: Objevte magickou sílu pramenů v srdci Evropy.

Updated: Mar 16, 2023



Mariánské Lázně jsou perlou evropských lázeňských měst a od roku 2021 se pyšní zařazením na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Tento nádherný kousek západních Čech láká mnoho návštěvníků z celého světa, kteří hledají klidné a elegantní lázeňské město s bohatou historií a krásnou přírodou.


Historie Mariánských Lázní sahá až do 19. století, kdy se staly jedním z nejvýznamnějších lázeňských měst v Evropě. Byly oblíbeným místem pro aristokracii a vyšší vrstvy, které sem jezdili na dlouhé měsíce odpočívat a léčit se. Kromě překrásné přírody, která město obklopuje, je sem lákala především slavná léčivá minerální voda.


Mariánské Lázně se v dnešní době staly místem zájmu nejen pro návštěvníky, kteří hledají relaxaci a ošetření svého zdraví, ale také pro cestovatele, kteří se chtějí ponořit do bohaté historie a kulturního dědictví tohoto malebného města, které je jedním z nejvýznamnějších lázeňských měst nejen v České republice, ale i ve světě. Toto město nabízí návštěvníkům mnoho možností pro relaxaci a regeneraci, ať už se jedná o lázeňské procedury, saunování nebo procházky v okolí s krásným výhledem.


Ale Mariánské Lázně nabízejí mnohem více než jen lázeňské služby. Město je plné historických budov, parků a zahrad, kde můžete zažít romantickou atmosféru 19. století.


Mariánské Lázně jsou také bohaté na kulturní akce, koncerty a festivaly, které se konají během celého roku. Korunou všeho je Mezinárodní Chopinův festival, který každoročně v srpnu přiláká největší fanoušky Chopinovy hudby a je považován za největší a nejvýznamnější festival tohoto druhu v Evropě.



Fryderyk Chopin, významný hudební skladatel a klavírní virtuos, se v Mariánských Lázních objevil s velkým cílem - získat ruku své lásky Marie Wodzinské. Přestože zde strávil více než měsíc, romantický plán mu nevyšel kvůli rodičovskému nesouhlasu.


Dalším slavným návštěvníkem Mariánských Lázní byl německý básník Johann Wolfgang Goethe, který sem jezdil pravidelně od roku 1820 až do své smrti. Goethe se do lázní zamiloval, fascinoval ho tehdejší rozvoj města a účastnil se naplno zdejšího společenského života. Pobyt však nebyl bez potíží, neboť 72letý Goethe se zamiloval do krásné Ulriky von Levetzow. Bohužel, nabídka k sňatku skončila nezdarem. Jak vidno, kouzlo lázeňského města přitahuje i ty největší osobnosti světa.


Mezi slavnými návštěvníky nechybí ani britský král Edward VII., který se sem vypravil celkem devětkrát. Jeho návštěvy lázní byly plné zábavy, lovu, krásných žen a samozřejmě také dobrého jídla a pití. Král se však nevěnoval pouze radovánkám, ale také zde vyjednával s jinými významnými politiky, jako byli rakouský císař František Josef I. či francouzský ministerský předseda Clemenceau. Král Edward VII. dokonce prohlásil, že nikde na světě ho nenadchla poezie nádherné přírody tak jako zde. V roce 1905 v Mariánských Lázních dokonce slavnostně otevřel golfové hřiště, které je v současnosti nejstarším golfovým hřištěm v České republice.




Mariánské Lázně jsou známé především svými minerálními prameny, které jsou využívány k léčebným účelům. Základem pro léčbu v Mariánských Lázních je pití minerálních vod, koupání v minerálních lázních a inhalace minerálních par. Voda z místních pramenů obsahuje řadu minerálů, jako jsou hořčík, vápník, draslík, železo, sodík, síru, fluor a další prvky, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka.


Ferdinandův pramen je nejvýznamnějším pramenem v Mariánských Lázních. Pramen se nachází v parku nedaleko od centra města a voda z tohoto pramene se využívá při léčbě zažívacích obtíží, revmatických onemocnění, a také jako prevence ledvinových kamenů.


Karolinin pramen se nachází v parku naproti Mariánskému lázeňskému muzeu. Voda z tohoto pramene obsahuje hořčík, který pomáhá při svalové únavě a bolestech kloubů.


Křížový pramen se nachází nedaleko od Hlavní kolonády a Zpívající fontány. Voda z tohoto pramene obsahuje mnoho minerálů, včetně vápníku, hořčíku, železa a draslíku, a využívá se při léčbě onemocnění krevního oběhu a zažívacího ústrojí.


Lesní pramen se nachází v blízkosti Mariánského golfového klubu a voda z tohoto pramene má příznivé účinky na dýchací ústrojí, a proto se využívá při léčbě astmatu, bronchitidy a dalších onemocnění dýchacích cest.


Rudolfův pramen se nachází v lázeňské části města a voda z tohoto pramene patří k nejchutnějším mariánskolázeňským pramenům. Obsahuje mnoho minerálů, včetně hořčíku, sodíku, draslíku a železa a využívá se při léčbě onemocnění močového ústrojí.


Mariin pramen je unikátní svou obsahem přírodního CO2, který pomáhá prokrvit celé tělo. Pramen není určen k pití, ale využívá se při inhalaci a koupelech.


Kde se ubytovat v Mariánských lázních:


Historie hotelů sahá až do 19. a 20. století, kdy se Mariánské Lázně staly populárním lázeňským místem. Tyto hotely hostily mnoho významných osobností, jako například císařovnu Alžbětu Bavorskou, královnu Viktorii, skladatele Johanna Strausse, španělského krále Alfonse XIII., německého kancléře Otto von Bismarcka, krále Jiřího V. a mnoho dalších.



Hotel Nové Lázně - tento hotel byl postaven v roce 1828 jako první lázeňský dům v Mariánských Lázních. V roce 1896 byl přestavěn a rozšířen o další křídlo. Hotel se pyšní historií hostící významné osobnosti, jako například císařovnu Alžbětu Bavorskou, královnu Viktorii nebo skladatele Johanna Strausse.


Esplanade Spa and Golf Resort - tento luxusní hotel byl postaven v roce 1911 jako Grandhotel Royal a byl jedním z největších a nejmodernějších hotelů v té době. Během první světové války sloužil jako vojenská nemocnice, ale později se opět stal lázeňským hotelem. V roce 2006 byl kompletně zrekonstruován a přejmenován na Esplanade Spa and Golf Resort.


Hotel Cristal Palace - tento hotel byl postaven v roce 1898 a nabízí svým hostům luxusní ubytování v historickém prostředí. Během své historie hostil mnoho významných osobností, jako například španělského krále Alfonse XIII. nebo německého kancléře Otto von Bismarcka.


Hotel Continental - tento hotel byl postaven v roce 1905 a je znám svým architektonickým stylem secese. Během své historie hostil mnoho významných osobností, jako například krále Jiřího V. nebo Winstona Churchilla. V roce 2005 byl kompletně zrekonstruován a nabízí svým hostům moderní pohodlí.



Grandhotel Pacifik - tento hotel byl postaven v roce 1928 a nachází se v centru Mariánských Lázní. Během své historie hostil mnoho významných osobností, jako například Marlene Dietrich nebo Louis Armstrong. V roce 2004 byl kompletně zrekonstruován a nabízí svým hostům moderní ubytování v historickém prostředí.


Hotel Sun Palace Spa & Wellness - tento hotel se nachází v centru Mariánských Lázní přímo u Křížového pramene a nabízí svým hostům moderní ubytování a široké spektrum wellness služeb a to finskou saunu, tureckou lázeň, infračervenou kabinu a relaxační místnost. Hosté si mohou objednat různé masáže a kosmetické procedury, včetně thajské masáže, reflexologie a aromaterapie. V hotelové restauraci mohou hosté ochutnat tradiční česká jídla i mezinárodní kuchyni a vychutnat si výběr kvalitních vín. Hotel Sun Palace Spa & Wellness je ideální volbou pro hosty, kteří hledají moderní a pohodlné ubytování v centru Mariánských Lázní a chtějí si užít relaxační wellness pobyt.


Co navštívit v Mariankých Lázních?



Zpívající fontána

Jednou z největších atrakcí Mariánských Lázní je Zpívající fontána, která byla vybudována jako součást rekonstrukce promenádního prostoru areálu Maxima Gorkého v letech 1982 až 1986. Architektem návrhu byl Pavel Mikšík a první hudební skladba s názvem "Hudba pro Fontánu" byla vytvořena pro tento účel hudebním skladatelem Petrem Hapkou. Fontána každou lichou hodinu hraje skladby z díla W. A. Mozarta, B. Smetany, A. Dvořáka, F. Chopina, J. S. Bacha a dalších, a to až do 22 hodin. Při projekcích s barevným osvětlením a skladbách se střídají dle plánu.


Kolonády

Mariánské Lázně jsou známé jako jedno z nejkrásnějších lázeňských měst v České republice. Jejich lázeňský život se točí kolem kolonád, které jsou důležitými lázeňskými místy. Největší z nich je Hlavní kolonáda s unikátní litinovou konstrukcí, která se nachází v těsném sousedství Křížového a Karolinina pramene. Tyto prameny jsou považovány za léčivé pro své minerální složení a patří mezi nejvýznamnější v Mariánských Lázních. Další nádhernou stavbou je kolonáda Ferdinandova pramene, která tvoří dominantu parku v dolní části města a jejíž architektura připomíná antický chrám. Ferdinandův pramen, který je zde umístěn, je považován za nejlepší pramen pro pitnou kúru. Celkově jsou kolonády a prameny v Mariánských Lázních významnými turistickými atrakcemi, které lákají návštěvníky z celého světa


Památník Fryderyka Chopina

Ten se nachází v domě, kde slavný hudební skladatel pobýval během svého pobytu v Čechách. Výstava v první části památníku přibližuje život a dílo F. Chopina a rodiny Wodzinských, kteří se Chopina ujali během jeho pobytu v Mariánských Lázních. Druhá část výstavy mapuje činnost Fryderyka Chopina a v hudební síni se můžete setkat s výstavou grafik a bibliofilských tisků předních českých grafiků.

Městské muzeum

To se nachází v nejstarším domě lázeňského centra a nabízí rekonstrukci pokojů, ve kterých pobýval Johann Wolfgang Goethe, který byl v Mariánských Lázních hostem během svých cest. Expozice muzea se zaměřuje především na reálie mariánskolázeňského regionu s důrazem na využití lázeňských pramenů.


Dančí obora a Miniaturpark

Pro milovníky přírody je nevynechatelnou atrakcí Dančí obora, kde se můžete setkat se srnčí a dančí zvěří v příjemném prostředí přilehlé louky.

Miniaturpark nabízí dokonalé kopie známých staveb především z České republiky a pro milovníky geologie je zde přístupná volně přístupná expozice hornin pocházejících ze Slavkovského lesa.


Římskokatolický děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie je největší sakrální stavbou v Mariánských Lázních a je dominantou města. Byl postaven v roce 1844 v novogotickém stylu a jeho interiér je velmi působivý. Kostel má impozantní varhany a krásné vitráže, které jsou nádherným zpestřením prohlídky této sakrální stavby.Kostel v roce 1848 vysvětil opat Heinl a roku 1850 konsekroval kardinál arcibiskup B. ze Schwarzenberka.


Anglikánský kostel Christ Church byl postaven v roce 1880 a je to roztomilá malá budova v neogotickém stylu s jednoduchým interiérem. Je využíván především pro anglické bohoslužby a stává se oblíbeným místem pro turisty, kteří chtějí navštívit exotickou anglikánskou církev uprostřed Evropy.


Bohužel, Mariánské Lázně zažily také jednu tragickou událost. Během křišťálové noci, která se odehrála v noci z 9. na 10. listopadu 1938, byla vypálena místní synagoga. V té době bylo město součástí Sudet a nacistická propaganda byla zaměřena na podněcování nenávisti vůči židovskému obyvatelstvu. Také v Mariánských Lázních bylo židovské obyvatelstvo nuceno opustit město a synagoga byla vypálena. Tato událost připomíná tragický osud mnoha židovských komunit v Evropě během druhé světové války a upozorňuje na důležitost respektování rozmanitosti a tolerance v naší společnosti.


 

Když se procházíte ulicemi Mariánských Lázní a vnímáte vůni květin, sladký zvuk hudby a tiché šumění fontán, máte pocit, jako byste se ocitli v jiném světě. Navštěvující se zde mohou nejen cítit jako součást historie, ale také relaxovat v moderních lázeňských centrech a užít si luxusních procedur. Je to místo, kde se spojuje minulost s budoucností a kde můžete cestovat v čase, aniž byste museli opustit současnost. Takže neváhejte a vydejte se na cestu do minulosti a k odpočinku a relaxaci do Mariánských Lázní.









224 views0 comments
bottom of page